Version 2.0

Jenni Laxén funderar på allt och inget, samtidigt som hon skriver om hur det känns att vara sjuk i leukemi och hur det är att komma tillbaka till "verkligheten".
Header

The bitch is back

22.11.2014 13:57 | Skriven av Jenni Laxén i Okategoriserade

Ungefär två sekunder efter att jag publiserade mitt relativt positiva blogginlägg i början av september, ringde hematologen från Mejlans och frågade mig med en mycket allvarlig röst om jag var någonstans där jag kunde sätta ner mig och fortsatte mer eller mindre i samma andetag att leukemin kommit tillbaka och att jag redan nästa dag skall komma in till sjukhuset och diskutera saken närmare.

Jusså, tänkte jag och började fundera på allt som (än en gång) skulle måsta ordnas upp, läggas i källaren, samtal jag skulle ringa etc.. Det som däremot kom fram nästa dag under samtalet med (den till synes ”livrädda”) läkaren, var att det denna gången var allvar riktigt på riktigt och att de ansåg att inga traditionella sytostatikabehandlingar intravenöst skulle hjälpa, eftersom det bara var tre månader sen jag hade fått liknande behandlingar (i mars-juni) och att behandlingarna ju endast hade hållit leukemin borta en alltför kort tid. Så min visshet om att allt kommer att bli bra, som jag alltid haft hittills då jag tidigare blivit behandlat för lymfom och leukemi, flög ut genom fönstret på två röda sekunder! Läkarnas strategi den här gången var inte att få mig frisk, utan att försöka förlänga mitt liv. Vaddetnusenbetyder?!?

Hösten har varit mycket jobbig sen dessa samtal i början av september. Jag är fortfarande jätte nöjd med servicen jag fått av läkarna på Mejlans sjukhus, men de rår ju inte på allt här i världen, även om de absolut försöker sitt bästa. Jag har fått alternativ cytostatikavård hela hösten; istället för att ligga på avdelningen på sjukhuset och få intravenös cytostatika, så har jag fått vara hemma och äta två olika experimentella mediciner i pillerform, samt varit inne på Mejlans för Vidaza-sprutor varje dag i en veckas tid per månad. Medicinerna har fungerat såtillvida att cancercellernas antal i blodet har gått ner, men samtidigt har även alla andra blodvärden gått ner, så jag har åkt in till sjukhuset mer eller mindre varannan dag för att ”tanka” både hemoglobin och trombocyter.

Mina vita blodkroppar har varit på noll i flera månader, dvs jag hade till slut absolut inget immunförsvar, vilket för tre veckor sedan ledde till att jag fick nån mystisk infektion och hamnade in på avdelningen där de intravenöst gav mig över 8 antibiotika 24 timmar i dygnet i nästan två veckors tid. Mitt inflammationsvärde var i skyarna (närmare 400, då det vanliga är < 3) och till slut fick jag lunginflammation på köpet. Såhär efteråt har jag hört att både läkarna och mina närmaste var oroliga för att jag inte skulle komma levande ut därifrån, men det var aldrig en del av min plan. Jag hade hela tiden i tankarna att jag ännu skulle hem i egen säng, så jag var aldrig rädd för slutet just då och där.

Under min vistelse på sjukhuset kom jag och läkarna dock överens om att avsluta all cancermedicinering, eftersom det tär så förfärligt på min kropp och sist och slutligen inte hjälper så speciellt mycket, eftersom de sjuka cellerna ändå hittar rum att växa i benmärgen. Nu är det alltså bara palleativ vård som gäller för mig dvs smärtlindring. Jag hoppas iofs att jag ännu får lite mera krafter de kommande dagarna och veckorna, så att jag skulle orka göra lite mera aktiviteter och sedan kunna fira julen i ett vitt sagoland. Längre än så vågar jag varken tänka eller hoppas. Så frågan om jag tänker på en vanlig existens och hur det skall gå med jobbet eller annat ”vardagligt” finns helt enkelt inte längre. Mina tankar är betydligt jobbigare än så och koncentrerar sig mest på att orka ta mig igenom dagen och planera min begravning och andra relativt tunga frågor, som inte riktigt är vardagsmat för de flesta människor. Samtidigt känns det ju totalt absurt att jag sitter och planerar min egen begravning och vem som skall bära kistan och vilken musik som skall spelas, men det är mitt ”projekt” just nu, som jag gärna får klart innan jag dör, så att mina närmaste inte måste ta hand om allt efter min bortgång. Det blir otroligt jobbigt för dem so wie so, så om jag kan hjälpa till med något litet, så gör jag det mer än gärna. Det som fått mig att orka de senaste månaderna och veckorna, är absolut det stöd jag fått just av min familj och mina vänner 24 timmar i dygnet, hela veckan lång! Utan dem skulle jag troligen redan bara vara ett minne blott. Så fortsätt heja på mig, så att jag orkar ännu längre! <3

fDela tTweeta

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.

24 svar

 • Eva says:

  Voj nej <3 Du borde sitta och planera ett framtida projekt, texter du ännu skall skriva, tankar du ännu skall tänka! Kämpa på!!

 • Lupu says:

  Ikävä kuulla näitä uutisia, Jenni! Olen tosi pahoillani! Toivotan sinulle ja läheisillesi tuhannesti voimia ja jaksamista. Itse kelaan paljon vuoden takaista ja myös tulevaa näillä riskitekijöillä. Myös sinä olet pitkin syksyä ollut ajatuksissani. Kiitos kun kirjoitat!

 • 1970 says:

  Det du och dina närmaste går genom just nu hör alldeles säkert till. sådant man måste ha upplevt själv för riktigt kunna sätta sig in i hur ni (antagligen) känner det. Och även de som varit med om det upplever det ju var och en på sitt sätt. Tack för att du skrev iallafall. trots att jag inte känner dig har jag faktsikt de senaste dagarna nusomdå funderat på hur du har.Kram på er !

 • Kia says:

  Du är min hjälte!

 • Natalia says:

  Mina tankar är hos dig, Jenni. Kramar!

 • Sofia says:

  Jenni, jag är så glad av att du har så mycket vänner och din familj med dig varje sekund. Jag vet dessutom att det finns en hel värld som hejar på dig och tänker på dig, både sådana du känner men också så många som tex läser denna blog. Jag önskar dig krafter att njuta av det vackra omkring dig, av snön, av blåa himlen, av människors skratt, av gott att äta och att du denna tid omringas av endast det bästa och finaste!!! Håll flaggan högt!

 • Mia Wollsten says:

  Voi nej Jenni! Tack för den roliga tiden vi hade i Geneve! Kan inte fatta vad du hamnar gå igenom men absolut väntar något gott ännu på dig!
  Kram kram kram

 • Kattis Hellsten-Palomäki says:

  Min småkusin delade din blogg på Facebook och jag läste ditt inlägg med blandade känslor. Jag upplever att din mentala styrka är ofattbar. Att i en situation, då livets väggar krymper, tänka mer på hur en eventuell begravning skall ordnas känns helt ofattbart för en frisk människa. Jag önskar dig en snörik och underbart magisk jul! Kattis

 • 1970 says:

  Det är med blandade känslor jag skriver dethär-det skall medges.Men-jag hoppas att någon av dina närstående -fast bara med ett par ord-orkar meddela oss som läser din blogg sedan när det är över…
  Kram på er alla !

 • Mia says:

  Tack för att du delar med dig av dina tankar och din ofattbara styrka och ditt mod. Även jag önskar dig en magisk vit jul!

 • Camilla says:

  Jenni, fastän vi inte känner varandra så bra, så är du alltid nu och då i mina tankar. Du är en otroligt positiv, livsglad och modig kvinna!! Du har så mycket att ge, din starka livsglädje är något många borde ta efter. Det är så otroligt onödigt att jämra sig över småsaker. Jag önskar dig så mycket styrka, värme, kärlek och allt gott i den jätte svåra tiden du går igenom ❤❤ Håll flaggan uppe, vi alla önskar och ber om ett mirakel! Stor kram

 • Annica says:

  Hejar och hejar allt man kan!

 • Jenni says:

  Jag känner inte dig personligen men har nått din blogg via Fb och gemensamma bekanta. Din otroliga styrka, din modiga och ärliga attityd mot det här fruktansvärda du gått/går igenom förvånar och inspirerar mig. Lycka till med allting som händer. Du har nått så otroligt många via din blogg, kom ihåg det! Jag hoppas du får fira den finaste och varmaste jul någonsin bland dina nära och kära! ”Gud, ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra, mod att förändra det jag kan, och förstånd att inse skillnaden.”

 • nina wagello says:

  Olet ajatuksissa. Voimia!!!! Ninnu

 • Kicka says:

  Jag och alla andra hejar på dig allt vi kan! Alla upptänkliga gemensamma krafter uppbådas för dig!

  Och en praktisk grej ifråga om begravningsarrangemang är det nog så att vi alla borde ha den listan nedskriven och genomtänkt. Oberoende av prognoser och livssituation. I dagens värld är mänskan alldeles för rädd att tänka på att livet kan ta slut här på jorden.

  Kramar kramar och orkor!
  Kicka

 • Pia v Weymarn says:

  Hej Jenni, har inte tidigare skrivit till dig dock att jag är en som med tårarna rinnade längs kinder läst alla dina blogg inlägg. Har tänkt att vi inte känner varann så bra och de är inte mina ”kämpan” och ”hejan” du behöver. Men nu kände jag att jag bara måste skriva ner ngr ord. Du är en OTROLIG människa. Tänkte skriva otroligt stark, men styrkan har du ju tyvärr fått bygga upp genom dina erfarenheter. Med hela den förskräckliga berg och dalbana med liv och död du har i baggaget orkar du ännu skriva om det och fundera framåt. Må det sen vara på din egen begravning. Det borde väl ingen människa måsta göra, trots att det finns ngt fint i även den tanken, att själv få planera hur man vill att det skall vara, sen. Du är ofta i mina tankar, nästan dagligen de fakto och sänder dig styrka och hejan i min stilla tanke. Pia

 • Bloggläsare says:

  Sänder dig krafter och varma tankar.

 • Maria Panelius says:

  Många många styrkekramar från mig ti dig!

 • Martina Serlachius says:

  Hej Jenni,
  Jag är så otroligt ledsen för det jag läser. Samtidigt kan jag inte sluta beundra dig för den du är. Du är i Mackes och mina tankar.

  Kram, Martina och Macke

 • Cati says:

  Tack för att du orkar dela med dig dina tankar och känslor. Styrka och kramar till dig och dina närmaste.

 • Naccu says:

  Ett sådant här inlägg hade jag hoppats att du aldrig behövat skriva, hade önskat på något helt annat innehåll. Ända sedan början av din blogg har du varit i mina tankar och jag har hoppats & önskat att du skulle bli frisk. Känner / vet också andra som kämpat med samma saker som du, känns som om cancern blivit vår tids pest. Super sorgligt coh hemst.

  Tänker på dig och hejar på dig och hoppas på mirakel!

 • Merrin says:

  Dearest Jenni, I hope you wake on Christmas morning to birds singing over a winter wonderland and your family around you for a peaceful day together. Strength and love. xxxMerrin

 • Jenny Sylvin says:

  Vackra dagar önskar jag dig. Tack för att du skriver.

 • Karin Nars says:

  Kära Jenni,
  Styrkekramar till dig och din familj, kämpa på!
  Kram Karin