Version 2.0

Jenni Laxén funderar på allt och inget, samtidigt som hon skriver om hur det känns att vara sjuk i leukemi och hur det är att komma tillbaka till "verkligheten".
Header

Gammal i gamet

23.04.2014 14:07 | Skriven av Jenni Laxén i Okategoriserade

En sån psykisk stress. Att måsta vara på sjukhuset före klockan 8 på morgonen, för att hinna med på morgonens labbrunda. Detta för att de ska ta benmärgsprov under förmiddagen och läkarna helst vill ha mina blodvärden före de börjar ”borra” i mig.

Idag gick det ovanligt bra, det är ju så ljust på morgnarna redan, så vi var på sjukhuset redan 20 före 8. Laboratorietanten kom kl.8, men hade inte alla 21 provtuber med sig, så jag fick snällt vänta i en timme till. Efter att tant nummer två varit inne och tagit provena, gick vi ” ut och gå” i avdelningens ca 150 m långa korridor. Då jag såg sjuksköterskan som hade ansvar för mig idag, bad jag henne ge mig en Diapam före benmärgsprovet, eftersom det lugnar ner en på ett skönt sätt (ingreppet är inte så farligt och man blir van vid det efter x antal gånger, men allt som oftast erbjuder de lugnande medicin ändå). ” De brukar normalt ge mig 10mg, men det räcker nog med 5mg idag”, sa jag till sjuksköterskan, van som jag var att få lugnande innan ingreppet. Sist sov jag i tre timmar, eftersom Diapamen gjorde mig så lugn och trött.

En stund senare kom läkaren, sjuksköterskan och en från laboratoriet för att utföra benmärgsprovet. Då låg jag redan mycket avslappnad på sjukhussängen och de kunde sätta igång direkt med att bedöva mitt vänstra höftben och huden runtomkring. Då läkaren skulle gå in med ”borren”/ nålen (eller ”vapnet” som jag kallar det), knep det till, vilket betyder att bedövningen inte ännu tagit ordentligt. Vi väntade en stund till och så kunde proceduren börja; läkaren går in i höftbenet, suger upp vätska, som sedan experten från labbet snabbanalyserar för att se om det kommit tillräckligt med fragment från själva benmärgsvätskan, eller om det bara kommit blod. Idag hade vi lite otur, och efter fem försök på lite olika ställen, sa läkaren att det nog är bäst att försöka gå in via bröstkorgen, eftersom det där ibland kan vara lättare att få tillräckligt med själva vätskan.

Jahha. Då hjälps inte annat än att vända på sig, blunda (för vem vill nu se ”vapnen” de använder för att gå in i bröstkorgen på en??) och vänta på att bedövningen (som egentligen är det obehagligaste och gör absolut mest ont) ska börja verka, så att läkaren kan börja ingreppet. Den här gången hade vi tur och det kom benmärgsvätska direkt på första gången, så läkaren kunde från samma ställe ta alla tre prover som behövs för att göra testerna för att kunna analysera om cytostatikabehandlingen hjälpt eller om det finns kvar några rester av leukemin i kroppen.

Efter ingreppet somnar jag nästan direkt, Diapamen har gjort sitt. Nu gäller det bara att vänta på svaren från ingreppet, så att läkarna kan bestämma hur vi ska gå framåt.

Den väntandes tid är lång…

fDela tTweeta

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.

7 svar

 • Naccu says:

  Wow, jag blir svimfärdig av att bara läsa om ingreppen. Har en gång varit med om ryggmärgsprov och det var det värsta jag någonsin varit med om. Plus dagarna efteråt. Åker just med spåran förbi sjukhusområdet och hoppas du fått svaret och att det är super bra!

 • sofia hallqvist says:

  Jag håller tummarna, ber och önskar att leukemin ska lämna dig ifred. Stick dumma L och låt Jenny leva sitt liv som hon vill. Jag kom att tänka på en veterinär från Kyrkslätt som gav kommando när allt höll på att gå åt helsike -veri seis! Sade han när en hund höll på att förblöda. Nu säger jag och många med mig -leukemi seis! Och så tänker vi goda positiva tankar som helar, kramar från Soffi

  Ps hunden fortsatte sitt hundliv

 • RasmusNalle says:

  Hej gumman 🙂
  Orka kämpa 🙂 tror definitivt att det blir bra resultat !

  Kram <3

 • Hej Jenni! Jag har följt med din historia från Kalifornien och flera av dina inlägg har stannat kvar i mina tankar och mitt hjärta för alltid. Speciellt var ditt inlägg ”Vem ska trösta Knyttet” så hjärtskärande att jag inte kunde tänka på något annat än dig resten av veckan och vad jag kunde göra för dig för att du inte skulle behöva gå igenom allting igen. Jag vet att det inte finns så mycket annat jag kan göra än säga att jag tänker på dig och hoppas innerligt att du blir frisk igen. Och att leukemin ALDRIG kommer tillbaka. Du är inte ensam (som du redan vet) och vi alla kämpar med dig. När Finland sover så är USA vaken och det betyder att någon tänker på dig hela tiden. Nu hoppas jag på goda nyheter från läkarna. Styrkekramar från andra sidan pölen!! Susse

 • Ninnu says:

  Sternaalipuntio…kamalin sama minkä tiedän…Tyylikkässti hoidettu sinulta, kirjoituksesta päätellen 😉
  Kaikki sormet ja varpaat ristissä, että pahoja soluja ei löydetä!
  Isot halit!
  Ninnu

 • 1970 says:

  Vet inte om det upplevs som någon tröst eller inte ,men du har åtminstone en ”fördel” framom oss som aldrig varit med om något benmärgsprov-du är redan van ! För övrigt kom jag- när jag läste om de mediciner du får före benmärgsprovet -att tänka på alla dem som anser att mediciner är av ondo.Jag undrar pm de skulle hålla fast vid sin ståndpunkt om de faktiskt varit sjuka PÅ RIKTIGT ?

 • Mankka says:

  Hejja Jenni, vår huippupositiva, starka o toppen vän! Resultatet kommer säkert att vara bra, kämpa på!